Bingka Labu Sally

22 sept 2013
xtvt hujung minggu yg penuh dgn acara masak memasak...dari cekodok oat, laksa penang, hingga lah ke bingka labu aka bengkang labu bak kata org utara...satu2nya resepi yg x pernah aku buat sepanjang hidup di dunia...keluar tadi beli labu yg dah dipotong2, ingat nak buat serawa, tp dah pernah buat sblm ni..godek2 en.google jmpa la resepi bingka labu ni...nampak mcm sedap...x salah mencuba kan.tapi xder la ikut 100% resepi yg dibagi tu. ikut bahan yg ada pada waktu kejadian sahaja...derhaka lagi satu resepi..heeeheeheeee

i beli labu yg dah siap potong...so x pyh susah2 nak kupas lagi..balik terus rebus aje.
lebih kurang mcm ni la bentuk bingka yg i buat tu...tp sedikit hangit di bhgn bawah..nyum...nyum....blh buat lagi ni..
buah labu ni mmg antara favorite aku jgk (apa la yg aku x suka kan....)...buat cekodok aku makan...buat serawa aku makan...lepat....sayur lemak dgn daun asin2...fuhhh...mmg terangkat la beb...laaaaa...ada yg xtau ka daun asin2 tu mcm mana??ada org panggil daun kecur manis...ada jgk yg panggil daun pucuk manis..sama jer spesisnye.
bagi yg xtau, ni nak bgtau...mcm ni rupanye pokok pucuk manis @ asin2...mmg sedap dibuat sayur lemak dgn labu atau ubi keledek. kalau buat daun ni saja pun mmg dah sedap...sesuai dgn nama dia, mmg manis jer daun ni bila jadi sayur. dulu aku suka main2 dgn bunga pokok ni...bunga dia kecik jer, konon2 letak kat telinga buat subang...haahaaa..nampak dah kreatif.... :)
pucuk manis ni biasanya buat sayur lemak putih...tapi kalau nak diet tu buat sayur air saja pun dah ok...letak ikan bilis @ udang ckit, dah siap.....nyum...nyum.....




Comments

Popular Posts