Pernah makan wadai kepeng??

Bila musim2 hujan ni, tekak terasa-rasa nak sesuatu yg manis.....berlemak.....dan berkuah... :) maka jadilah kuih warisan nenek moyang ambe t.hr tadi....wadai kepeng...pernah dgr tak??pernah makan?? Bahan-bahan pun x byk mana....tepung pulut, air garam suam, santan, gula melaka/gerek/merah/kabung...secubit garam dan daun pandan.
bancuh jer tepung pulut dgn air garam yg suam tadi menjadi doh lembut dan gentel bulat2 mcm gambar di atas.
masukkan santan, secubit garam dan daun pandan ke dalam periuk. masak dgn api sederhana
masukkan gula merah ( atau sebarang jenis gula yg anda suka). kalau di Mukah ni mungkin blh tukar dgn gula apong, ikut selera masing2 la yer...bila dah mendidih rasa dulu kuah tu, adjust rasa manis ikut kesukaan lidah anda.
lepas tu baru la masukkan tepung pulut yg dah di gentel tadi. masukkan sikit2 dan kacau supaya deme x melekat antara satu sama lain. bila dah abis masukkan semua, kacau jangan berhenti, ni petua mak saya supaya kuah x pecah minyak...kan kita guna santan tadi..heeeheeeee
haaaaaaaa....bila semua tepung tadi dah timbul, itu tandanya dah masak..x payah tunggu lama2 yer, terus tutup api dan boleh la dihidangkan..nyum...nyum.....ahhhhhh..panas!
 senang jer kan nak buat benda ni, yg leceh ckit bab nak menggentel tepung tu la. kalau bt ckit ok la lagi..kalau nak buat byk mmg kena gotong royong, x larat den nak gentel srg2..kalau nak lagi sedap boleh jugak masukkan durian dalam kuah tu...lagi ummpphhh!





Comments

Anonymous said…
ooo nie la yg kak sal bwk td? bau harum semacam~ tp sy x sempat rasa, duk sibuk kat meja smpai lupa nk p depan~
salissal said…
xper, nti ksal bt lain ekk, tepung ada balance lagi.

Popular Posts