Capati in da house

Masa hari sabtu yg lalu........ ada party kecik kat rumah
alaaa.....yg menunya capati tu
so, kat sini nak share la resepi capati
masih dari kajol jtmk..
yg bagi resepi nasik beriani dulu
tapi tak pernah buat pun lagi...hahahahahaaaaa....
ni bahan2 nye :

tepung atta
sedikit tepung gandum...nisbah 1:6...lebih kurang la
masukkan mentega dan sedikit minyak sapi, dan garam secukup rasa
tuang air mendidih agak2 cukup untuk jadikan doh
kacau hingga semua bahan sebati...bila rasa rasa dah boleh pegang doh tu, uli mcm biasa.
bentukkan bulat bulat ikut saiz yg disukai
canaikan nipis nipis mcm ni
oleh sbb baru 1st time buat maka jadinya segiempat
yg ni comei ckit, hampir bulat dah...agak2 dah masak boleh sapukan sedikit minyak sapi sblm diangkat..masak sekejap jer sebab capati ni nipis jer.
ini ayam yg diperap dgn rempah dan beberapa herbs lain semalaman untuk dibuat kari
kentang dan lobak.....juga dimasukkan ke dalam kari ayam.
rasa rasa balik penang nanti blh try buat kot
sebab bahan2 pun x byk dan senang nak cari :)
sapa nak rasa angkat tgn kanan dan kaki kiri....hahahahaaaa...

Comments

Popular Posts