Resepi laksam (12 gulung)
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tpg gandum
- sedikit garam
- 4 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan kuah :
- 4 ekor ikan kembung (aku dpt beli yg besar2 dr pasar mukah) dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
- 2 biji bwang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia
- 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
- garam , gula
- 2 keping asam gelugur
* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan
* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya senang kisaran..
* masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan ikan
* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
* masak hingga mendidih..dgn api sederhana
Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
Kuah memang jadi dgn bestnya, cuma agak tawar sbb x blh rasa. Tapi bukan masalah besaq sbb garam blh tambahkan. yg menjadi masalah adalah laksam yg agak keras, so mkn x brp nk feel sgt :(
Dihiris halus :
- ulaman
- kacang panjang
- timun
- tauge
- kobis
Sambal laksam :
Semuanya kisar/tumbuk halus
- sambal lada
- sedikit belacan
- lada merah
- cili api merah
- garam sikit
kuah yg sedang menggelegak...masa ni bau dia mmg x blh tahan....sedappppp sgt!! |
laksamku.....ulaman hanya ada timun, daun kesum, bunga kantan dan taugeh. kacang pjg xder, malas dh nak cari. sambal tumbuk pun menjadi sgt sedap :) |
2 comments:
pandai hang buat laksam sal......tingat plak aku kat laksam kak gee...kuah kuning sedap tuh......lapaggggg
Sal main belasah jer buat kct..... 😄
Post a Comment