Fenomena air kuning dan.......Lobster!!

Air kuning dtg lagi......dah dkt seminggu ayaq masih kuning, aku yg jenis x alert ni mcm biasa ttp masak and minum air tu sampai dkt 3 hari, ingatkan sakit2 kepala, sakit2 badan sbb nak demam, rupa2nya sbb air kuning lagi. Nasib baik hmate cepat bgtau, kl x mmg x perasan apa2 langsung, teruk sungguh aku kan...so, hr jumaat t.hr meneruskan misi membeli air mineral, beli 4 botol yg 1.5 liter, 1 botol letak di opis, 3 btl bwk blk rmh....ptg td gi beli air kat mesin utk memasak....x berani dah guna air tu, takut migrain dtg blk mcm hr tu....tobat sgt sakit, kalau blh xnak dah...serik maa....
nampak x beza??yg sblh kiri tu air paip, mmg kuning sgt dan berbau, sblh kanan air mineral...so dah lebih semg la i mandi dgn air kuning ni, basuh baju...gosok gigi, xkan nk guna air mineral kan, kopak la....
lps blk swimming td gi opis....almaklum ler mg dpn audit dalaman MQA, seram sejuk aku, rasa mcm dah siap semua, tapi bila pikir2 blk mcm ada jer yg x siap, penat2 pun gi jgk opis. Dlm pkl 3 lebih tu dah rasa lain mcm, dah lapar daa.....td mkn roti canai jer mana cukup...heeeheeeee..pkl 4 lbh terus balik, sblm tu singgah cafe dulu beli air mesin. blk sambil2 masak nasi sambil2 basuh baju, potong sayur, dan siang lobster yg beli pagi tadi.
2 ekor ni, 28 ringgit jer, tu pun lupa la pulak nk tawar menawar, kl x mesti dpt lagi murah...excited sgt nak beli tadi..
masak sekor jer dulu....sedang mencari2 arah utk mengerjakan lobster ni...last2 potong jer sesungut depan dia yg amat la keras, then gunting kulit sebelah atas dr ekor sampai kepala.....rasa mcm pernah nampak chef kat AFC buat mcm tu...:)
kuali yg ada di rmh tidak ler sebesar mana pun, so kena grg separuh2, kejap kepala, kejap ekor, kejap sblh bawah, kejap sblh atas, mmg agak lambat jgk...perut dah menggelegak......

tadaaaaaa.....hasilnyer...pinggan pun x muat tau....nampak x isi2 yg terkeluar tu, mmg moist and berkrim wpun grg td cuma letak kunyit dan garam saja
isi yg dicabut keluar dr kulit....mmg senang nk mkn bila dah masak, isi x lekat pun kat kulit..

setelah lebih 20 minit berlalu.....hancur semua tulang temulang.
mkn dgn nasi putih dan sayur bayam rebus jer(nasi and sayur masak guna air mineral)....cuma buat cabai kicap dan bawang, then tambah perahan limau ckit, buat cicah...errrmmmmm mmg sgt sedap!!
isi lobster ni rasa dia lbh kurang mcm udang jgk. cuma certain2 part rasa mcm isi ketam, especially kat bhgn kepala, 99.99% rasa mcm ketam yg sgt fresh....siap ada otak lagi, meleleh2 keluar, mmg marvelous la...1st time mkn terus jatuh cinta....tp x blh la nk mkn slalu kan, benda2 yg byk toksik ni skali skala blh la....:)
sambil mkn tgk tv. tkr channel AFC ada iron chef, tgk2 kali ni pertandingan masak lobster!!ohhh!!! "suratan atau kebetulan?"

Comments

Popular Posts