LoBsteR aGaiN!!!

bertungkus lumus membuat karipap smlm, punya ler susun berhati2 dlm periuk, siap lapik plastik lagi layer demi layer....tp kita hanya merancang, Allah jgk yg menentukan, pg esoknyer bila nk grg, karipap ku kembang ntah knapa, bentuk pun dah x mcm karipap, ada yg bulat, ada yg 4 segi dan bersegi2...itu x masuk yg pecah perut lagi....aduhai karipap ku..apa dah jadi???nak tak nak grg jer la, then teruskan jer bg jer utk bfast student2 sbb mmg dah niat mcm tu...rasa bersalah pun ada jgk sbb bg depa mkn karipap yg x menjadi....tp kl x bg depa, nak buang lagi membazir....konpius....kl drp gbr kat atas tu elok jer kan...x tahu lah knapa blh jd pelik pulak, dah ler kulit dia pun mcm tepung campur gam uhu jer...liat...
seperti biasa, hari sabtu adlh hari ke pasar....niat di hati nak beli ikan tenggiri...nak grg jer, blh cicah dgn budu yg hanan bg tu, tapi sampai jer pasar...jeng...jeng...jengggggg.....



arrrghhhhhhh.....x mampu la nk thn godaan si mr.lobster ni...nampak si dia menggeletis kat tempat jualan tu sama naik dgn menggeletisnyer kaki aku menuju ke arah itu....hasilnya, dpt ler 2 ekor lagi dgn kos RM40.00 (setelah tawar menawar dgn penjual)...kali ni cerdik ckit, dah kali kedua kan, xder la membayar membuta tuli jer, siap mintk kurang lg.....rasanya kat sini mmg trend si penjual akan letak harga yg melampau2, bila mintk kurang tu blh ajer, so kl lupa nak tawar tu nasib la kan byr mahal.
the lobster is bigger than last time, so 2 ekor tu dah 1 kilo lebih ckit...tgk kaki dia, siap ada bulu2 lagi, agak2 brp umur dia kan.... :) seperti biasa, menu nyer goreng saja.....
yg nampak hijau kat tgh tu i sumbat daun kunyit.....lobster ni kan isi dia sgt manis, so xnak bg rasa loya kl masa mkn nanti....blh ke??
 

masih menggunakan teknik menggoreng yg sama, separuh demi separuh, so mmg lambat ckit sbb guna api slow, the reason is supaya masak sampai ke dalam sbb kulit dia mmg lagi keras dan tebal...i dont like when his brain still cair @ mcm agar2...biar semuanya masak beku dan keras, baru sedap wa ckp lu...
tadaaaaaaa....dah masak...kali ni sbb bsr so pinggan yg paling besar pun x muat...guna jer dulang utk hidang air tu...haaahaaaahaaaaa gasak ler, sendiri mkn kan...i ni bkn ler jenis yg ikut pantang larang sgt..:)
eh!ehhh.....dia malu la.....siap duduk bersimpuh lagi....sabar, dlm proses penyejukan sblm dibaham..
this time i took more than 1 hour utk abiskan benda ni, so sekor lobster utk lunch...melampau tak? i  buat cabai kicap, perah limau ckit, then ratah mcm tu jer...sangatttttttt sedappppp!
to my beloved family in penang, kl masa kakak balik nanti ada lobster, i bwk blk utk u all yer...doa2kan lah smoga ada rezeki...rasa bersalah jgk sbb mkn sensorang kat sini...tapi kan bila pikir2 balik adil la sbb i mmg ddk srg2 kat cni... :)huaarggghhhh..kahhhhkaaahhhhh (evil laugh)


Comments

idea semulajadi said…
aiy? kata nk tggu kak hanan? haha
salissal said…
x thn la....mr.lobster asyik merayu2 dr dlm peti ais tu haa...:)

Popular Posts