Thursday, September 15, 2016

Donut Kinah yg gebu gebas

Bahan-bahan

2 sb gula pasir
2 sb susu pekat manis
1 sk soda bikarbonat
secubit garam
1 paket mauripan (yis)
1 cawan air suam
4 cawan tepung gandum
2 sb marjerin / butter

Cara buat :

1. Masukkan susu pekat, gula dan air suam. Kacau sebati, then masukkan yis mauripan. Kacau dan biarkan yis mengembang selama 20 - 30 minit.
2. Masukkan marjerin, tepung gandum, soda bikarbonat dan garam ke dalam bekas. Gaul dan ramas bahan2 tersebut sampai tiada ketulan.
3. Masukkan yis yg sudah kembang sedikit demi sedikit sambil uli tepung tersebut sehingga tidak melekat di tangan. (seperti gambar di atas)
4. Rehatkan doh selama 40 - 1 jam @ sehingga doh mengembang.
5. Canai doh dan buatkan bentuk seperti donut. (Seperti gambar di bawah)
ini doh yang telah dibiarkan selama 1 jam
so, mesti jarakkan kedudukan donut supaya tidak melekat antara satu sama lain
6. Rehatkan doh selama lebih kurang 1 jam sebelum digoreng.
7. Salut donut dgn gula @ susu tepung mengikut selera masing2.

No comments:

Geng Makan PBU 2024 onward

 Setelah seminggu x mkn bersama, masing2 sibuk dgn hal mcm2, akhirnya di hari Jumaat yg barakah ni, dpt mkn skali semula. Bermacam2 topic yg...