Bahan-bahan :
1. Sotong
2. Gula merah
3. Santan
4. Halia
5. Daun pandan
6. Secubit garam
7. Beras pulut
Cara membuatnya :
1. Basuh berat pulut, gaul dgn sedikit santan, garam dan halia yang diparut.
2. Basuh sotong bersih2.
3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong sebanyak 3/4 penuh, masukkan kepala sotong di bahagian atas dan lekatkan dgn lidi.
4. Di dalam periuk, masukkan sotong, gula merah, santan, seinci halia, daun pandan dan secubit garam. Tambah air secukupnya.
5. Masak dgn api perlahan sehingga sotong dan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
6. Perasakan kemanisan ikut taste anda.
Sotong yang telah dimasukkan pulut ke dalamnya disusun di dalam periuk. |
tgk.....sotong dan kuah sedang menggelegak di atas dapur. X blh angkat lagi masa ni. Kena tunggu lbh kurang stgh jam @ sehingga kuah menjadi pekat. |
Nampak tak kuah dah pekat. So boleh la mkn sesuka hati. Sedap tau❤❤❤ |
No comments:
Post a Comment