Bahan A
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Serai (kalau masak utk org pantang jgn letak serai!)
Bahan B
Jintan manis
Jintan putih
Biji ketumbar
Lada hitam/putih
Lada hitam/putih
Bahan C
Ayam/daging/ikan/udang/sotong.
Kalau guna ikan/ayam, mesti goreng separuh masak dahulu.
Sukatan semua bahan2 tu ikut kesesuaian portion yg korang nak masak. Agak2 kuah tu boleh pekat dan menyeliputi bahan C. Aku mmg x pandai nak agak byk mana, masak pun sokmo main campak2 ajer....heheheeee.....
Cara membuatnya.
1. Bahan A di blend halus dan tumis sampai naik bau.
2. Bahan B juga di blend halus. Masukkan bahan B setelah bahan A naik bau dan kekuningan.
3. Tambah air secukupnya dan masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan bahan C dan masak sehingga empuk dan perasakan dgn garam dan sedikit gula.
Kalau guna daging/ayam, tambah lebih air. Masak sehingga daging betul2 lembut dan kuah menjadi pekat.
Selamat mencuba!
yg ni aku buat guna ikan nyok-nyok dah makan separuh baru imgat nak snap sedap sgt makan nasik...bertambah....huhuhuuu.... |
ps : boleh juga kalau nak guna ikan kering.....pun sodappp!!!
No comments:
Post a Comment