suka mkn spagetti x?? aku sangat suka.....especially spagetti bolognese..pernah bljr dgn kawan2 seperjuangan...so, dah byk kali buat, campur tolak resepi2 dr kawan2, so bila buat spagetti bolognese aku akan guna resepi ni...mmg konfem sedappppp!!
so, here we go....
|
tumis bawang besar yg kulit kuning tu bersama 2,3 ulas bawang putih. bawang besar agak byk...3 - 4 biji bergantung kepada kebesaran saiznyer. |
|
tumis sampai kekuningan dan naik bau yg wangi (bawang besar ni potong dadu yer) |
|
kemudian masukkan cili giling (optional) utk sedikit rasa pedas. brp byk nak masukkan ikut selera masing2 yer. tapi ingat, cili kering ni diblender tanpa memasukkan apa2 yer..hanya cili semata2 dan air la kan, jgn pandai2 nak masukkan belacan ke..jintan ke....mmg hancus terus rasa kuah ni nanti. |
|
then masukkan daging kisar AYAMAS...tak kisah sama ada lembu @ ayam..tips : utk kuah spagetti ni biasanya daging lembu adalah lebih sedap dan lebih kick! nampak x ada satu benda hitam kat dalam periuk tu???haaaaaa...yg tu adalah asam keping yer puan2masukkan la seketul dua sbb daging kan ada rasa manis ckit, so kita nak bg rasa masam masam manis..kacau tanpa henti sampai daging tu layu dan keluar air2 daging tu ( sekejap jer, dlm 5 min dah ok) |
|
inilah RAHSIA utama kesedapan kuah spagetti ni yer...sos prego perisa tradisional dan cendawan + tomato puree..masukkan sos2 ni setelah daging tu separuh masak...tomato puree tu kalau nak blh letak lebih dr 1 tin sbb lagi byk lg sedap, tp jgn over sudaaa.. |
|
seorang pro sedang membuka tin... :) |
|
boleh jgk masukkan perencah ni...tp biasanya x masukkan pun xper, kita blh gantikan dgn cheesedale..cuma nak sedikit rasa cheese jer dlm kuah tu nanti |
kalau rasa2 kuah tu mcm agak pekat sgt blh la masukkan sedikit air supaya senang nak kacau dan x hangit di bawah periuk. masak sampai kuah tu pecah minyak...tau ka pecah minyak mcm mana?? bila dah pecah minyak masukkan sos tomato dan sos cili...sos tomato dalam 1 cawan, sos cili 2 sudu besar saja yer, jgn byk sgt nanti kuah kita terlebih manis.
|
kemudian baru masukkan sayur2 yg berkaitan...tomato potong dadu, capsicum potong dadu, nanas potong dadu (blh guna nanas yg dlm tin), cendawan butang, shitake mushroom....etc. kalau suka blh juga masukkan kubis purple dan carrot, aku x brp suka dua2 jenis sayur tu, sbb tu mmg xkan dimasukkan...haaahaaahaaa |
|
kacau dan perasakan...biasanya kita hanya perlu tambah secubit jer garam sbb semua sos tu semua dah bergaram..so, rasa dulu yer sblm nak tambah garam. |
|
kuah yg dah 99.9999% masak...knapa blm 100%??? |
|
sebelum tutup api, masukkan mix herbs ni satu sudu kecil, oregano leave ni 2 sudu besar. kalau dpt fresh origano lagi best tau, tp kalau xder yg kering ni pun dah ok sgt. |
kuah dah siap.....so, nak rebus spagetti pulak :
|
inilah pilihan spagetti our family....ANgel Hair.....halus dan kenyal... |
|
mula2 masak air bersama2 secubit garam dan sedikit minyak/butter. tujuannyer supaya spagetti tidak melekat sesama sendiri bila dah masak nanti |
|
masak sehingga spagetti lembut, tp jgn keterlaluan..biar ada rasa kenyal ckit. |
sebaik spagetti dah masak, terus tuang dlm penapis dan lalukan dibawah air paip utk disejukkan. tujuannya utk mengekalkan struktur spagetti itu supaya tidak overcook bila kita biar dia sejuk sendiri. so, teruskan lalu di bawah air sampai sejuk ok....dan setelah itu barulah di toskan..sedia utk dihidang.
|
tadaaaa......jemput makan semua.... :) |
No comments:
Post a Comment