rezeki hari jumaat
disebabkan dah 2 minggu berturut2 weekend aku penuh dgn xtvt, maka weekend kali ni aku mmg nk rehat sepenuh2nyer (dlm erti kata sebenar menjadi suri rumah sepenuh masa di hujung minggu). hopefully misi aku berjaya...Amin.
so, lunch break tadi kuar dgn HANAN ke BANDAR MUKAH untuk membeli stok brg di rumah, xmo dah kuar esok...heeheeheeee blh caye ke ni?? destinasi pertama mcm biasa ke Glory utk beli brg2 kering...
byk sungguh jajan aku kan...xtau la knapa kalau ddk dpn tv mesti nak kena senaman mulut. aku ada baca 1 artikel, salah satu petua utk diet adalah kena kurangkan menonton tv dan yg sewaktu dgnnya. aku sokong 100% pendapat tu. dari Glory terus menuju ke market utk beli barang2 basahan pulak..niat asalnyer nak beli udang, tapi.....
1. buang sisik dulu guna pisau (kalau ikan xder sisik blh terus ke langkah seterusnya)
2. potong sirip dan yg sewaktu dengannya guna gunting.
3. belah perut utk buang segala khazanah di dalam tu.
4. cuci ikan dengan air paip yg mengalir. sambil2 tu korek darah2 ikan yg masih tertinggal dalam perut.
5. basuh lagi dan rendam dengan air limau kasturi sekejap utk hilangkan hanyir.
6. basuh lagi, selawat dan toskan sekejap.
7. terus masak or masuk peti sejuk....selesai
nak jgk bgtau mcm mana siang ikan kan...manalah tau ada org yg masih xtau mcm mana nak siang ikan, blh la bljr dari sini..:)
gbr di bawah sajer suka2 sbb sgt comellll!!
so, lunch break tadi kuar dgn HANAN ke BANDAR MUKAH untuk membeli stok brg di rumah, xmo dah kuar esok...heeheeheeee blh caye ke ni?? destinasi pertama mcm biasa ke Glory utk beli brg2 kering...
dah lama x mkn dragon fruit nih..sebijik ni 4.20..beli jer la.. |
aku suka mkn benda alah ni masa tgk tv...kali ni aku beli yg ada cheese pulak..ayoooyoooo abis terburai la diet aku..tp kan aku ni on diet ker???haaahaaaaa korang percaya ler, semua tu mitos belaka!! |
yg ni pun jajan depan tv jgk.... |
1. buang sisik dulu guna pisau (kalau ikan xder sisik blh terus ke langkah seterusnya)
2. potong sirip dan yg sewaktu dengannya guna gunting.
3. belah perut utk buang segala khazanah di dalam tu.
4. cuci ikan dengan air paip yg mengalir. sambil2 tu korek darah2 ikan yg masih tertinggal dalam perut.
5. basuh lagi dan rendam dengan air limau kasturi sekejap utk hilangkan hanyir.
6. basuh lagi, selawat dan toskan sekejap.
7. terus masak or masuk peti sejuk....selesai
nak jgk bgtau mcm mana siang ikan kan...manalah tau ada org yg masih xtau mcm mana nak siang ikan, blh la bljr dari sini..:)
bersungguh aku memotong sirip2 ikan tu, sampai patah gunting, nampaknyer kena beli gunting baru la ni... |
sementara menunggu ikan yg direndam dgn air limau tu, maka aku pun menikmati buah naga ni dengan berselera...Alhamdulillah. |
Comments