Hari Ahad yang aman, bangun seawal 7.00 pagi dengan satu misi yg dah set lamaaaaaaa.....dulu... berkali-kali dah tertangguh, so kali ni perlu direalisasikan sebaik mungkin..aahhaaaaa...
Bahan-bahan pun semua dah cukup, yuk kita meng 'olah' keropok lekor... :) Bahan-bahan utk buat kepok ni ckit jer..
.isi ikan, tepung sagu dan garam..dah.
|
isi ikan tenggiri yang telah diasingkan dari tulang temulang. Gaulkan dengan garam halus secukup rasa. then, blend guna blend kering. |
|
isi ikan yang telah di blend. yg hitam kelabu tu kulit ikan yg x hancur. so kalau nak isi saja boleh buang kulit masa asingkan isi ikan tadi. tapi i x kisah, ada kulit ke, xder ke, janji rasa mcm kepok... |
|
yg ni tepung sagu/ubi yg perlu kita gaulkan dengan isi ikan tadi...nak letak byk mana ikut kesesuaian lah yer..i letak 1/3 dr jumlah isi ikan....nak mkn sendiri, mesti nak rasa ikan byk kan....kalau org jual depa mmg akan letak tepung lebih...rugi maaa.... |
|
bila dah uli bolehlah terus masak. i grg 8 ketul jer...haahaaaa..malas nak uli byk2. |
|
tadaaaaaa....inilah hasil yg dah direbus, blh la buat stok mnum petang utk 2,3 hari....iyer ke??ntah2 hari ni dah licin. |
so, bagi org yg pertama kali buat kepok lekor nih, sememangnya tidak sesusah mana pun. part yg membosankan hanya masa nak menggengtel saja..saya mmg x rajin, sbb tu jadi pendek2. just cedok dgn sudu dan campak jer dalam air mendidih...timbul kalu terus toskan...senang kan??kan???
|
rasanya hari ni dah terlebih rajin. siap jer kepok terus masak utk lunch. menu simple saja : ikan goreng, kari ikan tongkol + kepala ikan tenggiri and budu....sluurrrppppp....sedap ooooooo |
2 comments:
nak jugaaakkk~~~
haaahaaaaa...mai la....
Post a Comment