Sunday, January 12, 2014

kepok lekor in da house!!

Hari Ahad yang aman, bangun seawal 7.00 pagi dengan satu misi yg dah set lamaaaaaaa.....dulu... berkali-kali dah tertangguh, so kali ni perlu direalisasikan sebaik mungkin..aahhaaaaa...
Bahan-bahan pun semua dah cukup, yuk kita meng 'olah' keropok lekor... :) Bahan-bahan utk buat kepok ni ckit jer...isi ikan, tepung sagu dan garam..dah.
isi ikan tenggiri yang telah diasingkan dari tulang temulang. Gaulkan dengan garam halus secukup rasa. then, blend guna blend kering.
isi ikan yang telah di blend. yg hitam kelabu tu kulit ikan yg x hancur. so kalau nak isi saja boleh buang kulit masa asingkan isi ikan tadi. tapi i x kisah, ada kulit ke, xder ke, janji rasa mcm kepok...
yg ni tepung sagu/ubi yg perlu kita gaulkan dengan isi ikan tadi...nak letak byk mana ikut kesesuaian lah yer..i letak 1/3 dr jumlah isi ikan....nak mkn sendiri, mesti nak rasa ikan byk kan....kalau org jual depa mmg akan letak tepung lebih...rugi maaa....
bila dah uli bolehlah terus masak. i grg 8 ketul jer...haahaaaa..malas nak uli byk2.
tadaaaaaa....inilah hasil yg dah direbus, blh la buat stok mnum petang utk 2,3 hari....iyer ke??ntah2 hari ni dah licin.
 so, bagi org yg pertama kali buat kepok lekor nih, sememangnya tidak sesusah mana pun. part yg membosankan hanya masa nak menggengtel saja..saya mmg x rajin, sbb tu jadi pendek2. just cedok dgn sudu dan campak jer dalam air mendidih...timbul kalu terus toskan...senang kan??kan???
rasanya hari ni dah terlebih rajin. siap jer kepok terus masak utk lunch. menu simple saja : ikan goreng, kari ikan tongkol  + kepala ikan tenggiri and budu....sluurrrppppp....sedap ooooooo





2 comments:

Anonymous said...

nak jugaaakkk~~~

salissal said...

haaahaaaaa...mai la....

MAMU DAUN PISANG

 Menjadi kebiasaan, ada ja kedai makan yg viral kat medsoc, kna la try, x tgk dh review. Aku mmg suka rasa sndiri dulu, baru judge.....bukan...