Bahan A
1. Cili kering 15 - 20 tangkai, ikut kepedasan yg disukai. rebus dan buang biji. Boleh tambah 3-4
tangkai cili padi jika nak tambah pedas lagi.
2. Bawang besar 4 - 5 biji, bergantung kpd saiz. Kalau guna bawang merah yg kecil tu, agak2 portion
nya sama dgn 4/5 biji bawang besar tadi.
3. Belacan sebesar ibu jari dewasa (boleh juga dibakar sblm di blend)
4. Ikan kembung/sardin/selayang 1 kilo. (direbus bersama asam keping (3-4 keping) dan garam
secukup rasa, kemudian asingkan isi dan tulangnya).
Tips : lebihkan rasa masin semasa merebus ikan.
5. satu tin sardin sederhana besar (biasanya kami gunakan 'Ayam Brand' or 'King Cup').
Bahan B
1. Laksa sekilo.(rendam dan rebus sehingga lembut. toskan)
2. Asam keping.
3. daun kesum |
4. Bunga kantan |
Bahan Option.
1. Buah nanas.(potong ikut saiz yg disukai)
2. Lengkuas.(diketuk seperti halia)
3. Jintan manis dan jintan putih satu sudu kecil.(dikisar bersama cili kering)
tips : jintan dan lengkuas dimasukkan utk tujuan perubatan. laksa mmg dikenali sebagai makanan
yg sejuk dan boleh menyebabkan angin satu badan. so, salah satu cara utk melawan sejuk
dan panas tersebut ialah dengan memasukkan jintan dan lengkuas. rasa kuah cuma lain ckit
saja,.....percayalah, masih sedap dan yummy!
Hiasan (ikut citarasa masing2)
1. Cucur (campuran tepung gandum, bawang dan garam. bancuh mcm nak buat jemput2, tp cairkan
sikit).
2. Timun.
3. Salad.
4. Telur rebus.
5. Bawang.
6. Cili merah.
Cara membuatnya :
1. Blend semua Bahan A dan masukkan ke dalam periuk. (guna air rebusan ikan utk blend). Blend
asing tulang ikan dan tapis ke dalam periuk.
2. Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
3. Masukkan juga sekali Bahan Option jika mahu.
4. Tambahkan air secukupnya.
5. Masak lebih kurang 40 minit hingga 1 jam. (bergantung kpd kuantiti kuah). Pastikan kuah betul2
masak (kuah sudah masak bila sudah tiada bau cili kering)
6. Perasakan dengan garam sebelum api ditutup.
7. Hidangkan dengan bahan-bahan hiasan yang disukai.
lebih kurang mcm ni la rupanya bila dah nak dimakan....sedap kan...kan...kan....tiba2 terasa air liur ku meleleh.. |
1. Boleh juga dimasukkan satu sudu sos ikan untuk menambahkan perisanya.
2. JANGAN gunakan MSG....cth : ajinomoto/pasti sedap/secukup rasa
3. Pastikan kuah cukup rasa masamnya. boleh tambah air asam jawa.
No comments:
Post a Comment