Wednesday, September 18, 2013

Nasi Beriani Ala Chelva

Masa bulan puasa hari tu kan pernah post psl nasi beriani yg dibuat sendiri oleh staf jabatan..alaa....nasi beriani yg sedap sangat tu...siap ada hiasan telur rebus keliling dulang...sebenarnya i dah amik resepi tu dr empunya tukang masak. konon2 nak try la buat masa balik raya hari tu...tp tiap hari pun ada mcm2 makanan, maka mmg resepi ni terlipat sepi jer dlm blog nih. kononnyer nak tayang resepi sekali dgn hasil air tgn kita, tp x jadi2 membuatnyer. so, apa kata jenguk2 dulu resepinya..ada jodoh kita tayang pulak yg kita masak..heeehheeeheee....

Bahan-bahan

1 kilo ayam (ambil bhgn isi, cth : drumstick)
Beras basmati 3.5 mug (sukatan air : 1 mug beras = 1.5 mug air) - rendam 1/2 jam dan toskan.
Bawang besar 6 biji - potong dadu
Buah tomato 4 biji - potong dadu
Cili hijau 5/6 biji
kulit kayu manis


Bahan A
Yogurt Nestle (natural flavour)
Serbuk ketumbar - 1 sudu besar
Serbuk Jintan Manis - 1 sudu besar
Serbuk Jintan Putih - 1 sudu besar
Serbuk lada hitam - 1 sudu besar
Serbuk cili - 1 sudu besar
Sedikit serbuk kunyit
Halia kisar - 4 sudu besar
cili padi 2 biji - tumbuk/kisar
bawang putih - 4 sudu besar
bawang merah kecil 5 biji - kisar

Bahan B
Bayleaf - 3 helai
Bunga lawang - 3 kuntum
Bunga cengkih - 1 kuntum
Buah pelaga - 1 biji

Bahan C
1. Ayam + Bahan A + sedikit garam - peram 1 jam
2. Panaskan minyak sapi (QBB)
3. Tumis Bahan B + 3/4 bawang besar + cili hijau + tomato
4. Masukkan ayam yg sudah diperap dan masak hingga naik bau
5. Tutup api dan ketepikan dulu.

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi.
2. Tumis kulit kayu manis + bawang besar
3. Masukkan beras dan goreng sampai beras jadi warna putih susu.
4. Masukkan ke dalam rice cooker bersama-sama Bahan C.
5. Tambah air secukupnya.
6. Masukkan 1 kiub pati ayam dan garam secukup rasa.

nk jugak tayang gbr wpun hanya 'ehsan dari google'

No comments:

MAMU DAUN PISANG

 Menjadi kebiasaan, ada ja kedai makan yg viral kat medsoc, kna la try, x tgk dh review. Aku mmg suka rasa sndiri dulu, baru judge.....bukan...